Őszi bőrápolás

Eljön az ősz és a napsütéses órák számának csökkenésével lassanként számot vethetünk a nyári hónapok provokálta bőrtünetekkel, valamint elkezdhetjük azok tervszerű enyhítését, esetleges felszámolását.

oszi_borapolas_vintage_beauty.png

Első és legszembetűnőbb változás szinte minden bőrtípusnál (különösen a seborrhoeas bőröknél), a faggyúmirigyek, verejtékmirigyek, elszáradt szarupikkelyek, sejttörmelékek és környezeti ártalmak (szálló por, légkondicionáló, UV sugarak) összjátékából kialakuló szennyezettség. Fekete fejű komedók (mitesszerek) és a fokozott szaruképzés jelei egyértelműen meghatározzák a legsürgősebben elvégzendő feladatot: ezen szennyeződések szakszerű eltávolítását. Mindez szinte lehetetlen szakember bevonása nélkül, aki rendelkezik mindazon anyaggal, eszközzel és rutinnal, amely által a bőr a legkisebb kockázat árán tisztulhat meg.

A tisztításnál nélkülözhetetlen lépés, a bőr koptatása, peelingezése. Ez történhet kézzel mechanikai, biológiai, kémiai úton, vagy géppel. Leghatásosabb e négy lehetőség szakszerű kombinálása, a bőr tűrőképességének figyelembevételével. Mechanikai peeling esetén dörzsanyagot, biológiai koptatásnál enzimeket, kémiai peeling esetén jellemzően alfa-, béta-, vagy polihidroxi-savakat használunk.

A gépi koptatások száma egyre bővül. Az eszköz megválasztásánál leginkább a bőr érzékenysége, vastagsága és az érfalak állapota mutat irányt. A körkefés frimátor sokáig egyeduralkodónak számított, de nehéz tisztíthatósága és radikális dörzshatása lassan előhívta a különböző abráziós formákat. A hidrodermabrázió, a kristályos és gyémántfejes mikrodermabrázió habár intenzív és radikális, de nem veszélytelen koptatási formák. A leggyakorlottabb kéz is gyorsan provokálhat velük nem kívánatos hámlást, bevérzéseket, pírt. Biztonságosabb és kíméletesebb „kistestvérük” a hidoabrázió, amely szinte minden bőrön bátran alkalmazható, akár otthoni ápolás során is.

Fenti koptatási eljárások képezik minden további bőrápolási lépés alapját. A nyári hónapok során megvastagodott felhámú bőrök szinte „megszólíthatatlanok”  alkalmazásuk nélkül. Őszi kozmetikai kezeléseink teljes időigényének kb. kétharmadát ezért e koptatási lépések képezik, majd csakis ezeket követően teszünk kísérletet arra, hogy manuális és gépi úton hatóanyagokat igyekezzünk a bőr mélyebb rétegei számára is eljuttatni.

Az őszi időjárási viszonyok egyben lehetőséget teremtenek a radikálisabb, hámlással, sebzéssel, bőrmegújítással járó kozmetikai kezelések elvégzésére is. Ilyenek a dermarolleres, vagy a modernebb mezopenes megoldások, amelyek a hatóanyagok szúrt csatornákon keresztüli mélyre juttatásán túl, igen hatásosan sarkallják új kollagénképzésre az irha sejtjeit, egyben egyszerű és természetes módon provokálják önregenerációra a hámot. Az egyik leglátványosabb és legtartósabb kozmetikai megoldás, mely hatásosan alkalmazható fáradt, megereszkedett bőrök, ráncok és pigmentfoltok esetén egyaránt.

A ősz beköszönte kedvez a fagyasztással, vágással, égetéssel, lézerezéssel, szúrással (tehát a hám épségének átmeneti  megbontásával) járó bőrgyógyászati beavatkozásoknak is. Tekintve, hogy sok esetben több alkalomra is szükség lehet, célszerű ezeket idejében megkezdeni annak érdekében, hogy a február-márciusi hónapok első napsugarait újra gyógyult,  felkészített és megerősödött bőrrel üdvözölhessük. A bőrgyógyász szakorvossal mindenképpen célszerű egyidejűleg megvizsgáltatni a bőrnövedékek, anyajegyek és egyéb  foltok állapotát.

Mindennemű koptatással vagy a hám sebzésével járó eljárás kötelező utóápolási lépése a fényvédelem. A fényvédők 1,5-2 óránkénti felkenése nem maradhat el az év napfényben szegényebb évszakaiban sem, hiszen au UV sugarak kb. 90%-a átjut a felhőkön is, továbbá visszatükröződik a jégről, a hóról, a vízről és a homokról is.

A lehetséges kozmetikai kezelések, anyagok és márkák száma végtelen. A belőlük való választást sok esetben inkább a hit, mint a ráció határozza meg. Ha a bőr működésével kapcsolatos alapvető összefüggéseket megértjük, magabiztosabban igazodhatunk el a szépségipar által felkínált lehetőségek között.