A szappan

A szappan a világ legegyszerűbb receptúrájú tisztálkodó eszköze. Mégis ritkán találkozunk minden tekintetben kifogástalan formájával. Hagyományos értelemben zsíradék és némi lúg elegyítésével szappan nyerhető. Ahhoz azonban, hogy ebből szerethető tisztálkodó eszköz jöjjön létre, a komponensek arányai és az alapanyagok minősége a legmeghatározóbb. Az arányok rossz megválasztásával vagy gyenge tisztítóképességet, vagy erős szárítóhatást kapunk.

szappan_2_vintage_beauty_2.png

A szappan, már az ókortól kezdve része az emberiség hygiéniai történelmének. Őseink nemcsak tisztálkodásra, de mosásra, a haj megtisztítására és szőkítésére, rovarcsípések kezelésére is szappant használtak. A piperepolcokon található szappanokkal szembeni első és legfontosabb elvárás a bőr maradéktalan megtisztítása a környezeti szennyeződésektől, az elszarusodott hámsejtektől és a saját mirigyei által kibocsátott váladékoktól.

Második legfontosabb kritérium, hogy ne ártson. Ez túlzottan lúgos kémhatása esetén valósul meg, amikor a bőrt védő hidrofil lipid réteg normál biokémiája sérül, mert a szappan, a bőr olajos anyagait aránytalan mértékben oldja ki. Ilyen esetben a bőr húzódással, szárazsággal, pírral reagál a szappan okozta irritációra.

Fontos a szappan kellemének szempontjából állaga, illata és tartóssága. Habár ezen szempontok megítélése már-már szubjektív, mégis vannak pontosan definiálható kritériumok. A jó szappan, víz hatására sem kezd el aránytalan mértékben oldódni, nyálkásodni, viszont képes mérsékelten habzani a használat során. A jó szappannak   megmarad az illata a teljes használati időtartam alatt, nem illan el néhány használatot követően. Zsírossága és színe nem változik, nem szárad ki, nem törik meg. Hosszú ideig megőrzi viszonylagos szilárdságát, zsírosságát, színét, illatát és habzási képességét.

A szappanokat nemcsak sokrétű felhasználhatósága és egyszerűsége emelte ki az egyéb tisztítószerek halmazából, hanem radikális tisztítási  képessége is. Sok ezer féle, többnyire folyékony állagú fürdőszer található a  közforgalomban, melyek tenzidek sokaságát tartalmazva igyekeznek a szennyeződésekkel felvenni a harcot, ám az állagukat kialakító szintetikus komponensek aránytalanul nagy mértékben terhelik a bőrt. Hosszú távú használatuk következményeiként igen gyakran sérült biokémiájú, érzékenyített bőröket kapunk, melyek sérülékenysége, bőrelváltozások, bőrfertőzések sokaságának nyújt kiváló táptalajt.

Az igazán jó és “okos” szappanok azonban nemcsak letisztító,  de bőrápoló hatással is bírnak. A készítésük során felhasznált víz, olaj, lúg és egyéb hozzáadott bőrápoló, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatóanyagok tudatos megválasztásával sok esetben egy komplex bőrápoló rendszert nyerhetünk. A bőr tartós egészsége szempontjából a szappan kiállta az idők próbáját minden egyéb tisztálkodóeszközzel szemben. Jelentőségének legnagyobb bizonyítékát a középkor szolgáltatta, amikor a vele való tisztálkodás vallási okokból erkölcstelen cselekedetnek számított. Eredményeként, emberek millióinak életét követelő pestisjárvány söpört végig Európán.

A szappan, ez az egyszerű kémiájú, mégis sokarcú felületaktív anyag semmivel nem helyettesíthető, nélkülözhetetlen útitársunk ezer évek óta.

A vegyipar által felkínált kreatív tisztálkodószerek egyike sem volt képes még csak veszélyeztetni sem pozícióját.  A jó szappan radikális tisztítóképességét, a bőr egészséges flóráját megtartó kíméletességét, összetételélnek egyszerűségét és természetességét, a benne rejlő bőrápoló lehetőségek sokféleségét nem nélkülözhetjük és semmi mással nem is pótolhatjuk.