A cellulit sem egyféle - ismerd meg a fajtáit és ellenszereit!

A férfiak átlagos testzsírszövet százaléka 15-20%, míg nők esetében ez az arány 20-25%. Ezen biológiai sajátosságnak köszönhetjük azt a narancshéjhoz hasonlító mintázatú réteget, amely a női combokat, fenekeket és karokat oly gyakran „díszíti”. Nevezhetjük bricsesznadrágnak, „Rubens-szindrómának”, cellulitnak, de soha ne hívjuk cellulitisznak. A cellulitisz ugyanis már egy streptococcusok által okozott gyulladási folyamatot takar, amelyet gyakran kísér fájdalom, duzzanat és hőemelkedés.

kepernyofoto_2018-05-23_17_29_34.png

A cellulit, vagy narancsbőr a bőr alatti zsírrétegek rossz működésének köszönhető.  Kialakulásának nagyban kedveznek a jellegzetes “civilizációs” életviteli szokások: a túl sok állati fehérje, fehérliszt, cukortartalmú ételek, szénsavas üdítők, alkohol és kávé fogyasztása, a mozgásszegény életmód, a hormontartalmú gyógyszerek és bizony a manapság  divatosnak vélt szoros nadrágok viselése is.

A cellulit akkor válik láthatóvá, ha egy jól körülhatárolható területen a megnövekedett zsírszövet  egymásra rakódik. Hatására lassul a vérkeringés és pang a nyirokfolyadék, ezért a szövetek tápanyag és oxigénellátottsága romlik. A keringés romlása miatt a salakanyag eltávolítása egyre akadályozottabbá válik, idővel ödéma alakul ki. Kialakulásában genetikai tényezők, megváltozott hormonális állapot, életkor és életviteli tényezők egyaránt szerepet játszanak.

A narancshéjhoz hasonlatos megjelenést gyakran megelőzik figyelmeztető jelek. Korai stádiumban például megfigyelhető a bőr feszülése és márványos rajzolat megjelenése az érintett területeken. A szervezet azonban összetett rendszerként nem csak a bőrön keresztül adja le előzetes vészjelzéseit. Cikluszavar, de akár pszichológiai tünetek (fáradtság, alvászavar, kedélyállapotbeli változások) formájában is jelzi, hogy a test biokémiai folyamataiban zavar keletkezett.  Biztonságosan elkerülni a gödröcskéket csak akkor lehet, ha már ebben a stádiumban életmódot váltunk, bár a már kialakult narancsbőr esetén is marad némi remény.

A cellulit erősségétől függően megkülönböztetünk 0, 1, 2 és 3-as típusú cellulitot. Eltüntetésében, avagy enyhítésében jó szolgálatot tehetnek bizonyos elektrokozmetikai eljárások  (mélymeleg terápia, vákuummasszázs, rádiófrekvencia, stb.) és különböző speciális pakolások, fürdők, masszázs és tekercselési-technikák.

Ha a cellulit tapintása kemény, kötött, vélhetőleg zsírcellulittal állhatunk szemben. Ezt viszonylag kevés visszatartott víz és alig látható fibrózis, viszont annál több zsír jelenléte jellemzi. Ez esetben leggyorsabb eredményt sebészeti zsírleszívással érhetjük el.

Szintén kemény tapintatú, ám már “göröngyösebb” a felszín rostos (vagy fibrózisos) cellulit esetén. Ezen tünetek megjelenésekor joggal reménykedhetünk a kozmetikai ultrahangos kezelések áldásos hatásában.

A fentiektől eltérő puha tapintású, enyhén hullámos cellulit esetén a vízvisszatartás dominánsabb. A kézi méregtelenítési technikáktól és a méregtelenítő kivonatokkal dúsított anyagoktól jelentős javulás várható.

© A blogbejegyzés szerzői jogi védelem alatt áll, másolni és más által saját forrásként közzétenni tilos.