Must, bor, tej és reszelt alma - mindent a korabeli bőrhámlasztásról

Óriási divat hámlasztani. Ámulva örvendünk, hogy  kezdetben  fényesebb a bőr, szűkülnek a pórusok, finomodik a bőrkép, mindez folytatásra sarkall. Aztán eltelik 1-2 hónap és megjelennek a vékonyodás, az érzékenyítettség és a fényérzékenység tünetei. Gondolkodunk, hogy mit tettünk, ettünk, rontottunk el. A pár hét javulást okozó savkúrára utoljára gondolunk. A keletkező bőrhibákat még több savval igyekszünk orvosolni, hiszen eddig is olyan remekül bevált. De itt a csapda!

ke_pernyo_foto_2019-01-04_13_15_19.png

A gyártók nem szeretik hangsúlyozni ugyanis, hogy kizárólag kúraszerűen, szigorú fényvédelem mellett, csakis az ősztől tavaszig tartó, fényben szegényebb időszak alkalmas e kúrák elvégzésére. Utána fel a kezekkel! Tavasztől őszig biztonságosabb e savak, savkúrák mellőzése.

Az elhalt szaruréteg eltávolításának bőrre gyakorolt jótékony hatásait már az elmúlt évezredek asszonyai is pontosan ismerték. Számtalan ígéretes “reczipe” látott napvilágot, melyek mechanikai, vagy kémiai úton segítettek a fakó, foltos, “mitesszeres, pörsenéses és ránczot vetett teintek” megújításában.

A Napkirály udvarában az udvarhölgyek musttal és borral mosták az arcukat, a 20-as évek amerikai tinédzserei citromleves bedörzsölést alkalmaztak száraz, repedezett könyökük kezelésére. A reszeltalma-pakolás magyar népszokás: a menyasszony arcát a jeles nap előtt ezzel tették széppé. Egy 1936-ban megjelent tájékoztató füzet a bőr koptatására savanyú tejes bedörzsölést, vagy borax, benzoe-tinktúra és desztillált víz elegyének napi kétszeri használatát javasolja. Említi még az éretlen ribizli-méz-citromlé kombinációjának pigmentfolt-halványító hatását is és persze minden bőrhibák “Jolly Joker”-ét, az uborkás bedörzsölést.

A lényeg ugyanaz

Az elszarusodott hámtól való megszabadulás  minden bőrtípusra áldásos hatást gyakorol. Az élettelen szarusejtek eltávolítása után intenzívebbé válik a bőrlégzés, eredményesebbé a hatóanyagok bejuttatása. A művelet történhet kézi vagy gépi megoldással: előbbinél mechanikai, biológiai vagy kémiai eljárást, utóbbinál frimátort, vagy az abrázió (mikro-, hidroderma-, hidro-) valamely formáját alkalmazhatjuk.

ke_pernyo_foto_2019-01-04_10_02_09.png

Mechanikai megoldások

Mechanikai dörzsanyagként természetes, vagy mesterséges anyagok jöhetnek szóba, mint a poliamid gömböcskék, vagy a nagy klasszikusok tárházából származó kaolin, talkum, kvarc, szilikát, homok, kagylóhéj, gabonaőrlemények, újabb megoldásként pedig a bambusz őrlemény. Pár száz évet visszarepülve az időben számos háziszert találunk, melyek gyakorta megjelentek a finom és igényes úriasszonyok “piperepolczain”. Ezek közé tartoznak a különböző gabonaőrlemények, a dió, a mák, a kávézacc, és a radírozásban legyőzhetetlennek vélt mandulakorpa, melyet követően a bőr “sótlan vajjal, vagy faggyúval” történő bekenése a leghatékonyabb módszer a “ránczok kiírtására” egy 1857-es írás szerint.

A peelingezés hatékonyságát a dörzsölés mértéke és a szemcsenagyság határozza meg. Dr. Hajdú Imrét idézve: “E kozmetikumok dörzsöléskor “radírsodralék” alakjában válnak le a bőrről, magukkal ragadva a szaruréteg elhalt felső részét. Így letisztítják a bőrt, lesimítják, eltüntetik annak kisebb egyenetlenségeit, hibáit.”

Biológiai hámoldás

Különösen az érzékeny, irritálható bőrök esetén ajánlott a biológiai (enzimes) hámoldók használata, melyek a bőr keratinjának oldása révén fejtik ki hatásukat. Közkedvelt anyagok e célra a papayában található papain, a fügében található ficin, az ananászban található bromelain, vagy a már egyáltalán nem használatos, sertés, borjú vagy juh gyomornyálkahártyájából származó pepszin, illetőleg a sertés vagy marha hasnyálkivonatából kivont pankreatin.

Kémiai oldás

A szarusejtek kémiai úton történő leválasztására is számtalan javaslat állt rendelkezésre, melyek egyike-másika akár a ma oly népszerű AHA-savas hámlasztás elődjeként is értelmezhető. Lényegük, hogy lazítják a keratin közti kötéseket. E tulajdonságukkal a legmélyebben tudják megnyitni a bőr szerkezetét.

Szentiványi Száz Tihamér 1921-ben megjelent kozmetikai szakkönyvében eképpen definiálja a hámlasztás mibenlétét: “A hámlasztás lényege az, hogy erősen izgató, a hámsejteket fellazító és redukáló hatású gyógyszereknek a bőrbe való juttatásával mesterségesen gyulladást idézünk elő. Az energikus redukálószerek hatása folytán a felhám szarurétege elpusztul, elsorvad és meglazulva lemez-, illetve pikkelyalakban válik le. A frissen hámlasztott bőr puha, érzékeny, pirosas rózsaszínű, s csak 8-10 nap múlva nyeri vissza rendes kinézését. Hámlasztószer gyanánt a ként, a resorcint, továbbá a béta-naphtolt és káliszappant használják rendesen paszta alakjában elkészítve. A kiválasztott hámlasztókenőccsel a bőr megfelelő részét este és reggel bekenjük. Ha gyengébb hatást kívánunk, úgy fél órát, ha erősebbet, egy-egy órát hagyjuk szikkadni a kenőcsöt s aztán faolajjal, illetve benzines vattával ledörzsöljük. Ügyeljünk rá, hogy a kenőcsfelület széleit ujjainkkal eldolgozva elmosódottá tegyük, különben a lehámlasztott részt éles határ fogja elválasztani a nem kezelt bőrfelülettől.”

ke_pernyo_foto_2019-01-04_13_17_18.png

Amennyiben azonban az “olvasó szépnem” ódzkodott a radikális hámlasztószerek kipróbálásától, úgy az alábbi, kreatívan megkomponált receptek is hatékony - bár munkaigényes - megoldást jelenthettek.

Liliomfürdős “reczipe” az 1800-as évekből

“Tavasszal, midőn a virágos kert teljes illatárban fürdik, reggelenként, főként erős harmat után szedd le a liliomnak harmattal megtelt virágait. Távolítsd el belőlük a sárga porzókat és tégy tetszés szerinti mennyiséget egy porczellán-csészébe, mely a könnyebb átmelegedés végett minél vékonyabb legyen. Ezt a csészét egy forrásban lévő vízzel megtelt edénybe helyezd és e fürdőben hagyd néhány perczig állni. Azután kivesszük a porczelláncsészét, ki hagyjuk hűlni, a vizet finom vászonruhán átszűrjük és 4 gr boraxot olvasztunk fel benne. Ezzel a vízzel mosva arczunkat, mihamarabb szép fehér arczbőrt nyerünk, s az arczfoltok eltűnnek. Rizsvízbe, vagy állott lágy vízbe is tehetünk belőle egy keveset és az arczot minél gyakrabban mossuk vele. Mosdáshoz piczike szivacsot használjunk, nehogy a liliomvízből sok kárba vesszen. A liliom hagymái olajat tartalmaznak, mely mézzel és olvasztott viaszkkal elegyítve kitűnő hatással van az arczbőr finomítására.”

 

“Czitromlé és tojásfehérje:

Végy egyenlő mennyiségű czitromlevet és tojásfehérét, ezt tűzbiztos porczellán csészében jól összekeverve csendes tűzre teszed és falapátkával folyton kevered mindaddig, míg vajszerű alakot nem ölt; kedvencz illatszeredből adhatsz hozzá tetszés szerint. Mielőtt e pasztát arczodra rakod, rizsvízben jól lemosod az arczodat. Már pár napi használat után a bőr üde, sima és ragyogó lesz. Ezt a rendelvényt egy amerikai orvostól kaptam, ki öreg dámákat ösmert, akik évtizedeken át használták e szert és késő vénségükig megóvták remek, ráncznélküli teintjüket.”

fullsizeoutput_12a4.jpeg

Ribizli, célzottan a pigmentfoltokra:

“Éretlen ribizlit mézzel és citromlével összedörzsölünk és éjjelre a szeplőkre és a barna foltokra dörzsöljük.”

Citromlé:

“25 gramm citrlomlevet 1 kávéskanál cukrot és 1 kávéskanál boraxot 1 evőkanál forró vízzel összekeverünk, üvegcsékbe öntjük, felrázzuk és használat előtt 2 napig állni hagyjuk. Ezzel a szeplős, májfoltos bőrrészeket éjjelre bekenjük.”

Gőzölés:

“Arcunkat gőzölő vízzel telt edény fölé tartjuk hőt-elviselhető távolságban. Fejünket az edény oldalait is betakarva sűrű szövésű kendővel lefödjük. A gőzölés naponta 15 percig tartson. Utána mandulakorpával dörzsöljük arcunkat. Végül lehűtjük hideg vízzel.”

“Szépítő és bőrsimító-fürdő” 1886-ból:

“E kitűnő fürdő megszabadítja a testet minden hámló, pikkelyes résztől, a bőrt lággyá s illatossá teszi, elmulasztja a pattanásokat, durvaságokat és az idegzetre, inakra erősítőleg hat:

Édes mandula (hámozott): 60 gramm,

Enula Campana (örvénygyökér): 250 gramm,

Fenyőtoboz: 250 gramm,

Len-liszt: 60 gramm,

Búza-liszt: 30 gramm,

Zilizgyökér: 15 gramm,

Benzoefestvény: 8 gramm.

Mindezeket porrá törve, afféle szotyós masszát készítünk, melynek fele zacskóban a kád aljára tétetik, hogy ráüljünk, míg felmaradt részét két kis zacskóban osztjuk el, mely fürdés alatt a test kellő dörzsölésére használtatik.

ke_pernyo_foto_2019-01-04_13_24_01.png

“Lágyító szépítő víz":

E víz aznap, amidőn használni akarjuk frissen készül.  A száraz, pikkelyes bőrt simává, lággyá teszi s a hervadt arcnak ritka üdeséget kölcsönöz:

Ziliz gyökér: 64 gramm,

Fehér kenyérbél: 32 gramm,

Folyóvíz: 1 liter.

Ezt egyharmadára beforrni engedjük, átszűrjük ruhán s hozzáadunk:

Tojás sárgáját: 32 gramm,

Friss tejszínt: 4 gramm. Öt perczig habosra verjük és néhány csepp ibolya-kivonattal illatosítjuk.”

Manapság a kémiai hámoldási lehetőségek széles skálája adott, melyek tartalmazhatnak alfa-, béta- vagy poli- hidroxi savakat és egyéb kémiai hámoldókat.

A kémiai hámoldás pozitív hatásaiként tartjuk számon, hogy a bőr simává válik, a pórusok átmenetileg finomodnak, az arcszín friss és üde lesz, az öregségi és a májfoltok elhalványodnak,  halványodnak az apróbb ráncok, az aknés bőr állapota javul, a heges bőrfelület szebbé válik, javul a plasztikai műtét utáni bőrterület vérellátása, stb. A gyümölcssavak (AHA) - mint például a citromsav, vagy az almasav - a felszíni hámoldás után behatolnak a sejtek közötti réseken át egészen a szaruréteg aljáig, ahol osztódásra ingerlik a bazális sejteket, így elősegítik a bőr regenerálódását. A savak már csekély koncentrációban is jelentősen finomítják a mélyebb barázdákat és a kisebb ráncokat. Serkentik a hámlás természetes folyamatát, mely a bőr öregedése és a napfény okozta károsodások miatt szenvedhet zavart.  A gyümölcssavak hámlasztó hatása következtében a bőr azért fiatalodik meg, mert az elöregedett sejtek helyét a mélyebb rétegekből érkező friss sejtek foglalják el. A bőr megújulása olyan szerkezeti változásokat okoz, amelyek során a bőr visszanyeri üde rózsaszín színét és fiatalos fényét.

Az AHA hámlasztás simítja a felületesebb ráncokat, elsimítja a kiszáradt, egyenetlen bőrt, halványítja a pigment foltokat, jó hatással van az aknés (pattanásos) bőrre. Az AHA-savas hámlasztás a bőrt védő keratinréteget koptatja, a sejteket pedig arra ösztönzi, hogy szép egyenletes bőrréteget alakítsanak ki. Az ilyen hámlasztást a késő őszi, valamint téli időszakban javasolt alkalmazni, kúraszerűen, mert amennyiben a bőrt fény éri, és nincs rajta megfelelő védő keratinréteg, akkor nem tud megfelelően védekezni, és foltos barnulás alakulhat ki. A glikolsav és a gyümölcssavak megtalálhatóak a természetben, pl. a nádcukorban, az ananászban, a szőlőben, a citromban, a grapefruitban, a narancsban és más gyümölcsökben. 

Az AHA-kúrák ideális időszaka tehát október végétől február végéig tart. Az első kb. 3-4 kezelésnél felléphet a bőr állapotának romlása, ám utána mindenképpen javulás következik. Bármely bőrtípusra alkalmazható koncentrációtól (töménységtől) függően és a kúra kezeléseinek számát egyre csökkentve. AHA kezelés után előfordulhat enyhe hámlás, bőrpír, szárazság. A hámlasztások ismétlésével ezek a tünetek csökkennek. Kitűnőek a tejsavas hámlasztók is, melyek a test egész felületére alkalmazhatóak, de elsősorban a térd és a könyök területére, vagyis azokra a részekre, ahol a bőr könnyen kiszárad és megvastagodik. 

Gyulladt bőr esetén számíthatunk a BHA sav (1-2% szalicilsav) megbízható gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatására. Napi egyszeri alkalommal, lehetőleg lefekvés előtt alkalmazva kiváló eredmény érhető el, azonban 1 hónap után ezzel is érdemes szünetet tartani.

A legmodernebbnek számító PHA savak (pl. lactobionsav) nagyszerű antioxidánsok, remekül hatnak a ráncoscskákra, redőkre, pórusokra és pigmentfoltokra. Többnyire érzékenyebb bőrök esetén érdemes ezeket választanunk és szigorú fényvédelem mellett, ősztől tavaszig (és nem tovább) alkalmaznunk, kúraszerűen (!).

Az 1800-as évek végén megnyitott Kozmetikai Gyógyintézet professzorai vélhetőleg már sokat tudhattak a bőrhámlasztás jótékony hatásairól és koptatásának lehetséges módozatairól, mert reklámbrosúrájukban eképpen hirdetik szolgáltatásaikat és rejtélyes összetételű Bőrhámlasztó készletüket:

“Sekély és ritka himlőhely, valamint egyéb gennyedő bőrbajok - pl. pattanás - után maradó likacsok elmulasztására elegendő a bőrnek erélyes hámlasztása. Az Intézetben egy tökéletes archámlasztás 6-8 napig tart s ezalatt az Intézetben lehet lakni, de Bőrhámlasztó készlet neve alatt egy hámlasztó vizet és egy hámlasztó kenőcsöt kombináltunk, melyeknek segítségével a bőrhámlasztást ártalmatlan módon házilag is végezheti az ember, mégpedig olyan erélyesen, ahogyan azt az arc érzékenysége vagy az illető hivatása megengedi. A hámlasztás jótékony szépítő hatással van nagyobb sebhelyekre is, azért azoknak, akik intézetünket fel nem kereshetik, vagy huzamosabban nem látogathatják, melegen ajánlhatjuk, hogy tegyenek vele kísérletet. A hámlasztás minden esetben feltűnő az arcon, ám néhány napi - átlag egy heti- szobafogság jár vele, de az eredmény bőven kárpótolja a kitartást. Foltos bőr, szeplő, nyaköv, lencsefoltok, bőrbetegségek után visszamaradt barna foltok és nagyon sötét színű, makacs májfoltok a Bőrhámlasztó készlet által tüntethetők el. A hámlasztás ezen szépséghibáknál persze csak részleges, azaz csak a barna foltokra szorítkozik, ahogy az a használati utasításban meg van írva.“ 

© A blogbejegyzés szerzői jogi védelem alatt áll, másolni és más által saját forrásként közzétenni tilos.