Rosacea, érfalgyengeség, pirulási hajlam, érzékenység

A rosacea, gyulladásos bőrbetegség, mely többnyire az orron, orcákon és az állon jelenik meg először, de sokszor a szemkörnyéki bőr is kivörösödik és gyulladttá válik. Súlyosabb eseteiben nemcsak értágulatok, de gyulladt, gennyes csomók is keletkeznek, különösen a faggyúmirigyek környékén, az arcon és a nyakon.

rosacea_vintage_beauty_2.png

A rosacea, vagy más néven kivörösödött bőr tünetei, többnyire a 30.-40. életév tájékán válnak láthatóvá. Keletkezése 30-40%-ban genetikus háttérre vezethető vissza. Hátterében érbeidegzési probléma áll, mely a bőr működési mechanizmusaiban nem kívánatos változásokat indít el. Bizonyos esetekben a bőr faggyúmirigyeinek kivezető nyílásai körül kimutatható a Demodex folliculorum nevű atka mennyiségének felszaporodása is, melyet a gyulladt, kiütéses göbök megjelenése jelez. A rosacea tüneteit súlyosbíthatja az UV sugárzás, szeszes ital fogyasztása, fűszeres ételek, feketekávé, hideg-meleg hőmérséklet szélsőséges váltakozása, napégés, emóciók, kozmetikumok, irritáló szerek, menopausa (hőhullámok), bizonyos gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, szteroidok, stb.), adalékanyagok, színezékek, szulfidok.

Az érbeidegzési zavar egyik megnyilvánulási formája, hogy az erek kitágulnak, ám rugalmatlanságuknál fogva képtelenek megfelelően összeszűkülni, ezáltal a bennük lévő vér pangani kezd. E területen a bőr hőleadása (párologtatása) megnő, mely intenzívebb vízveszteséggel jár, mint az arc egyéb területein. Ez húzódó, vízhiányos, száraz bőrérzetben érhető tetten. A rosaceas tünetek elszenvedője többnyire ezen a ponton keresi fel a kozmetikust, vagy a bőrgyógyászt, hiszen a vízhiány a bőrünket védelmező hidrofil lipid réteg egyensúlyának megborulását jelenti, amely már jól látható és érezhető tüneteket produkál. A bőr képtelen ellátni stabil védő szerepét. Az “őt” érő hatásokat intenzívebben, sokszor pírral, húzódással, égő, viszkető érzéssel reagálja le. Ha a vendég szubjektív tüneteit úgy fogalmazza meg, hogy “mindenre allergiás vagyok”, “semmit nem bír a bőröm”, “mindenre pírral reagál”, akkor érdemes az okok között ezen érbeidegzési zavart keresni.

A nyár bizony meghozza a rosacea legnagyobb ellengéség az UV sugárzást is, mely egy sor egyéb problémát generál. Rendkívül fontos az ellene való hatékony védekezés. Ez, a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül a magas faktorszámú krémekben, mint inkább azok gyakori napközbeni újrakenésében ölt testet. Legalább másfél óránként célszerű minden UV szűrős krémet újra felvinni a bőrfelületre, mert faktorszámtól függetlenül szinte minden UV szűrős védőkrém elveszíti védő funckióját 1-2 óra után. Ha izzadás, vagy víz éri a bőrt, ez az inaktiválódás még hamarabb bekövetkezhet. Fontos tudni továbbá, hogy az UV szűrős krémek, a felvitelt követő 15.-20. perc után kezdik kifejteni védő hatásukat. Ha ezen belül éri a bőrt UV sugárzás, a hiperpigmentációra fogékony bőröknél ezáltal generálódhat extra melanin termelődés.

A tél hónapok sem kegyesebbek a rosaceas bőr számára. A szélsőséges hideg, és/vagy a hideg-meleg gyakori váltakozása, a mesterséges fűtés okozta száraz levegő, a szél, a hő, az esetleges intenzív, a bőr számára váratlan napfénydózis (magas hegyi téli sportok esetén), rendkívüli módon fokozhatják a rosacea alap- és kísérőtüneteit.

Az UV sugárzáson túl második legnagyobb ellensége a stressz, illetve annak nem megfelelő kezelése. A rosaceas tünetek igen gyakran jelennek meg érzelmileg sérülékenyebb időszakban, nagyobb, feldolgozatlan traumák, tragédiák után. E genetikai örökséget előhívhatják a környezeti ártalmak, az életforma, a stressz, de igen gyakran társul egy sajátságos, érzékeny lelkülettel, amelyet “viselője” nagy önfegyelemmel igyekszik koordinálni. Akár a szorongások hatékony kezelése, akár az ártó környezeti-, vagy életmódbéli ártalmak kiiktatása, már önmagában jelentős javulást eredményezhet a bőr rosaceas tüneteiben, természetesen a célzott, érfalerősítő, nedvességmegkötő kozmetikumok használatán túl.

 A rosacea kezdeti tüneteit arcon, míg az ekcémát és a napallergiát, testszerte megfigyelhetjük. A rosacea első jelei az arc rövid ideig tartó kipirulásában mutatkoznak meg, melyek rohamszerűen jelentkeznek “lepkeformában”, különösen az orron, orcákon, állon, bizonyos esetekben a szemhéjak bőrén (Rosacea erythematosa). A következő stádiumban a bőrpír állandósul, maradandó értágulatok keletkeznek (Rosacea teleangiectatica).  Később a faggyúmirigyek környéke gyulladtá válhat (Rosacea papulopustulosa). A gyulladt csomók súlyosabb esetben összefolynak, a faggyúmirigyek burjánzásnak indulnak (Rosacea conglobata). Mindezen folyamattal az ekcéma és a napallergia tünetei máshol, máshogyan, más hatásokra lobbannak fel, vagy szelídülnek le. Szubjektív és objektív tüneteik is nehezen téveszthetőek össze.

A tünetek kordában tartásának első titka (évszaktól függetlenül), a semleges ízvilágú, hőmérsékletében, fűszerezettségében szélsőségektől mentes, mértéktartó táplálkozásban érhető tetten.

Érdekes, hogy az 1800-as években, a rosacea tüneteit kizárólag a táplálkozási szokásokkal, túlzott fűszerezéssel, szélsőségesen hideg-meleg ételek gyakori fogyasztásával és a mértéktelen alkoholfogyasztással hozták összefüggésbe, (sem annak genetikus háttere, sem kialakulásának folyamata, sem a Demodex folliculorum nevű atka túlzott jelenléte nem volt ismeretes akkoriban). Kétségtelen tény, hogy a rosacea egyes állapotainak kialakulásában bizonyos gyomor- és bélrendszeri betegségek (gyomorsavtermelés zavarai, epehólyag-gyulladás, idült székrekedés, stb.) is közrejátszhatnak.

Második titok az érfalerősítő, mikrocirkuláció fokozó, nyugtató, gyulladáscsökkentő anyagok használatában (vadgesztenye, fekete nadálytő, zöld tea, ginkgo-biloba, ázsiai gázló, molyhos nyír, levendula, olasz szalmagyopár, damaszkuszi rózsa, cickafarkfű, stb.), a magas klorofill tartalmú olajokban (tökmagolaj) és a nedvességmegkötő, hidratáló komponensekben rejlik. Ezek külsőleges alkalmazása sok esetben már önmagában elegendő a tünetek enyhítéséhez.

Harmadik titok a hatékony stresszkezelési technikák elsajátításában rejlik (jóga, kardioedzés, stb.).

Negyedik titok a bőr már fent említett, külső, tudatos védelme az UV sugárzással szemben. Ha mindezek ellenére is, zavaró mértékben fennállnak a rosacea tünetei, javasolt bőrgyógyász felkeresése. Manapság, súlyosabb esetekben lézeres (YAG lézer, IPL), elektrokauteres, dermabráziós, rádiófrekvenciás eljárásokat alkalmaznak, a betegség stádiumának és a megszűntetni kívánt problémának megfelelően. Ezek kiegészítéseként célszerű a provokáló faktorok megszüntetése (alkohol, fűszeres ételek, kávé, forró ételek, stb.), kémiai és fizikai fényvédők alkalmazása, az összehúzó anyagok, színezékek, illatosítók, konzervánsok kerülése. Jól alkalmazhatóak a zöld pigmenteket tartalmazó speciális krémek, ajánlhatók a folyékony alapozók, melyek bizonyos mértékben védelmet nyújtanak az UV sugárzás ellen. Belsőleg sokat javíthatnak a beteg állapotán bizonyos antibiotikumok (macrolidok), antiandrogének, retinoidok, stb., melyeknek szükségszerűségét és adagolását természetesen csakis bőrgyógyász állapíthatja meg.

Az arcápolási rutin a letisztítással indul. Fontos, hogy a vízháztartásában amúgy is “defficites” bőr ne veszítsen se víz, se zsíranyagaiból. Ehhez kiváló megoldást jelentenek, a lehetőség szerint bőrazonos, vagy enyhén inkább savas PH-jú, lipidekben (olajos anyagokban) gazdag lemosók. Az arcápolási protokoll során érdemes kerülni a szintetikus anyagokat, így tonizálásra gyakran javaslunk aromavizeket. A nyugtató, gyulladáscsökkentő búzavirágvíz, hársvirágvíz, levendula, rózsavíz, de szélsőséges eseben a teljesen egyszerű patikai bórvíz is remek tonizálási lehetőséget nyújtanak anélkül, hogy rákényszerítenék a bőrt “genetikailag felismerhetetlen” komponensek tolerálására. Ezt követően következik a hidratálás. Itt is előnyben részesülnek, a magas hatóanyagtartalmú hidratáló (pl. hyaluronsav),visszazsírozó, gyulladáscsökkentő növényi olajakat (shea vajat, körömvirágot, kakaóvajat, feketeköményt, ricinusolajat, stb.) és a magas klorofilltartalmú zöld olajakat (tökmagolaj, avokádó, stb.) tartalmazó készítmények.

Fontos, hogy tiszta, minőségi kozmetikumokat használjunk, mert ez a bőrelváltozás különösen nehezen tolerál minden idegen, szintetikus anyagot.

Érdekes észrevétel, hogy a bőrnyugtatásban nagy klasszikusnak számító aloe vera, sok esetben fokozza a rosacea tüneteit, így ennek használatát a kozmetikai gyakorlatban igyekszünk kerülni. A reggeli arcápolási rutin mindenképpen az UV szűrős krém felhelyezésével kell, hogy záruljon. A bőrön elhelyezett magas zsíranyagtartalmú emulziók túlzott rétegzésének elkerülésére lehet egy trükk, az UV szűrős krém és némi folyékony alapozó elegyítése. Mindenképpen kerülendőek a szárító, alkoholos, magas poranyagtartalmú, mattító készítmények.

Mint minden érfalgyenge bőr esetén, a magas C és P vitamint együttesen tartalmazó készítmények jó szolgálatot tehetnek. Fontos, a magas antioxidáns és klorofill tartalmú  növények (cseresznye, cékla, szilva, áfonya, szőlő, narancs- és citrusfélék, spenót, kelbimbó, káposzta, olajos magvak, stb.) fogyasztása, a a halak, baromfitermékek és hüvelyesek preferálása. Fenti táplálkozási és életviteli tanácsokat egy 19. Századi szakkönyv az alábbiak szerint fogalmazta meg:

“A finom fáczán, fürj- és őz-pecsenyék, a jó sajtok, a különféle halak, osztriga, lazac, a lágy kenyér, nehány csöpp finom bor az emésztés elősegítésére, édességek, sandwichek, ötórai erős teák, lukullusi eledelek orruk vörösségét elő fogja segíteni… A rossz emésztés és a vörös orr lényeges összefüggésben áll egymáshoz. Hagyják az ételt kihűlni, forrón soha se egyenek és erős tea helyett, ha a gyenge teát nem kedvelik inkább cacaot igyanak. Sok testmozgás a szabadban, mindennemű sport enyhíteni fogja ezt a bajt és mindenekfelett óvakodjanak a túl meleg leves, italok élvezésétől és a túl szoros fűzéstől.”

© A blogbejegyzés szerzői jogi védelem alatt áll, másolni és más által saját forrásként közzétenni tilos.