Az ásványvizek kozmetikai szerepe

Ha az ember szervezete víztartalmának 15-20%-át elveszíti, kiszárad és meghal. Ezzel szembern, éhezni akár több héten keresztül is képesek vagyunk a halál beállta nélkül. Szervezetünk víztartalma viszonylag állandó. A napi átlagos vízveszteség kb. 2,3-2,5 liter (vizelettel 1,3 liter, izzadással 0,6 liter, légzési párával 0,3 liter, a széklettel pedig kb. 0,1 liter folyadékot adunk le), de mivel egészséges szervezetben a folyadékfelvétel és - leadás egyensúlyban van, ugyanennyi vizet fel is veszünk.

ke_pernyo_foto_2018-08-16_13_20_24.png

A felvételből átlagosan 1,3 liter történik folyadékkal, 0,7 liter egyéb táplálékkal, a szervezeten belüli oxidációs folyamatokkal pedig 0,3 liter vizet nyerünk.

A szervezet vízháztartását összetett idegi és hormonális folyamatok szabályozzák. Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, csökken a vízfelvétel. Amennyiben a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz, kiszáradunk. A dehidratáció jellemző tünetei lehetnek a száraz nyelv és nyálkahártyák, a szem körüli karikák, a hűvös végtagok, a sápadt bőr és a csökkent vizeletmennyiség.

Az emberi szervezetnek mintegy 60-70 %-a víz. Szerepe az élő szervezetben rendkívül sokrétű. Oldószerként viselkedik a sejtekben található és a sejten kívüli anyagok döntő többségével szemben. Biztosítja az oldott anyagok szállítását és részt vesz a test hőszabályozásában. A felszívódott folyadék a vérárammal először a májba kerül, majd az egész szervezetben szétáramlik. Nagy része átmenetileg tárolódik a májban, az izomzatban, a bőr alatti kötőszövetben, eközben a benne oldott anyagokat eljuttatja a szervekbe és szövetekbe, illetve felveszi és továbbszállítja az anyagcsere termékeket. Az elfogyasztott víz tehát bejárja az egész szervezetet és ennek tulajdonítható, hogy az ásvány- és gyógyvizek hatása oly sokrétű. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen összetételű és tisztaságú vizet fogyasztunk.

E célra többnyire a kis nátriumtartalmú (Na) vizek ajánlottak. Ilyen például a Szentkirályi, a Lillafüredi, a Veritas, az Evian, a Jana, az Óbudai Gyémánt, a Nestlé Aquarel, a Vivien vagy a NaturAqua.  

Külsődlegesen, a bőr ápolása során többféle halmazállapotát alkalmazzuk. Szilárd formáját (jégként) az erek tornáztatására, a bőr edzésére, a fájdalomérzet csökkentésére használjuk. Cseppfolyós halmazállapotban melegvizes felpuhításra, borogatásra, vagy hideg vizes hűsítésre, frissítésre alkalmazzuk. Gőzként, a bőr felpuhítást érhetjük el vele, mely egyrészről megnyitva a pórusokat megkönnyíti azok tisztítását, másrészt értágító hatással bír.

mickael-gresset-434878-unsplash.jpg

Az ásványvizeket csoportosíthatjuk összetételük alapján is. Ez alapján egyszerű termális vizekről, szénsavas (savanyú) vizekről, meszes-földes vizekről, alkalikus vizekről, szulfátos (glaubersós, keserűsós) vizekről, jódos-brómos ásványvizekről, vasas vizekről, radioaktív (radon tartalmú) vizekről beszélhetünk.

A mindennapi bőrápolás hatékonyságát és változatosságát nagy mértékben növelhetjük az ásványvizek okos és tudatos használatával. A tiszta, szénsavas ásványvizek kiváló vérbőségfokozó, frissítő, tonizáló, mérsékelten összehúzó hatással bírnak. Sápadt, fakó, enyhén seborreás (zsíros), renyhe keringésű bőrök kiválóan fogadják ezen, széndioxidban dús vizekkel való áttörlést, borogatást. Remek megoldás erre a Margitszigeti és Kékkúti ásványvizek alkalmazása. Alkalikus ásványvizeink a faggyúban gazdagabb bőrök puhításában nyújthatnak támogatást. Ilyenek a Salvus és a Szegedi Anna ásványvíz. A gyulladásra hajlamos, faggyúműködésükben gazdag, de érzékeny bőrök a Csopaki és Mohai Ágnes földes-meszes ásványvizeket preferálják, azok gyulladáscsökkentő, enyhén szárító hatása miatt. A kénes gyógyvizek, karbonil-szulfid tartalmuknál fogva kiváló ápolói a seborreás, gyulladt, aknés bőröknek, mely kritériumoknak leginkább a Parádi és Harkányi ásványvizek felelnek meg. Érett, tónusát vesztett bőrök számára a radioaktív gyógyvizek jelentenek támogatást. Ilyenek a Borszéki és a Juventus ásványvizek. Fenti ásványvizek legkézenfekvőbb alkalmazási módja az áttörlés és a borogatás. E két módon könnyedén beépíthetőek a mindennapos bőrápolási rutinba.

A magas ásványianyag tartalmú vizek tudatos alkalmazása lehetőséget ad a bőrnek a természetes és tiszta forrásból eredő hidratációra, továbbá biokémiai folyamatainak normalizálására.

© A blogbejegyzés szerzői jogi védelem alatt áll, másolni és más által saját forrásként közzétenni tilos.