Gyorsan, de hatékonyan szépülnél? Válaszd az effektkezelést!

Vannak bizonyos élethelyzetek, napok és események, amikor a hölgyek csakis a maximummal érik be, lehetőleg azonnal. A gyorsan szerveződő randevúk, a színházi előadások, vagy akár a báli szezon is ilyen alkalomnak számít, melyre minden előrelátó kozmetikusnak célszerű felvérteznie eszköztárát.

kepernyofoto_2018-02-07_13_51_57.png

Effektkezelésnek nevezzük mindazon szépészeti módszereket, amelyekkel gyorsan és látványosan tudunk hatni a bőr állapotára, még ha csak egy estére is szól  az “illúzió“. Ahogyan a szép ruhához sem elég a jó szabás, ha a posztó kopott és foszlik, úgy az effektkezelések sem nélkülözhetik a tartós és hatásos megelőző bőrápolást, a rendszeres tisztítást, edzést és karbantartást. Az igazán látványos effektkezeléseknek  mindenképpen kívánatos  előfeltétele a letisztult és kiegyensúlyozott bőrkép.

Az „instant“ látvány elérésének szándéka nem újkeletű. Bálok, társasági események előtt évszázadokig a tojásfehérje és a zselatinos arcpreparálás jöhetett szóba főként, a bőr kifeszítésére („arcemailozás“). Azon túl azonban, hogy a bőrt erősen megviselte tartós jelenlétük az arcon, további nagy hátrányuknak bizonyult, hogy a legkisebb mimika esetén megtörtek, megráncosodtak, ezzel anullálva a „porcelán arc“ illúzióját.

A kozmetikai cégek hatalmas összegeket költenek kutatás-fejlesztésre azért, hogy hatásos, de az aktuális piaci trendeket is kiszolgáló vegyületek és megoldások garmadáját kínálhassák. Óriási energia idő és anyagi ráfordítás árán lehet ezek között valóban hatásos „kincseket“ lelni.

kepernyofoto_2018-02-13_16_56_08.png

Az igazi látvány eléréséhez vezető út mindenképpen a bőr saját funkcióinak, működésének serkentésén keresztül vezet. Ez nem nélkülözhet bizonyos elektrokozmetikai megoldásokat és jól kiválasztott hatóanyagokat, de a reláció visszafelé is igaz. Effektkezelés  ritkán nyújt valódi látványt akár csak átmenetileg is pusztán egy-egy gép,  anyag vagy anyagcsalád önmagában történő alkalmazásától. Célszerű kombinálni a kozmetikai megoldásokat. Célszerű továbbá célba venni az irhát is és nem pusztán a hám megdolgozásától remélni a látványt.  

Az európai kozmetikai gyakorlatot szemlélve, megfigyelhető egy nyugati- és egy keleti protokoll. A nyugati protokoll óvatosabb, szabályosabb, „wellness“ jellegűbb, különösen a hámra fókuszál.  Sem anyaghasználatban, sem megoldásaiban nem kockáztat. Az elérhető látvány maximuma emiatt sokkal szelídebb és átmenetibb.

A keleti-protokoll ennél sokkal bátrabb. Kezelésbe veszi az irhát, időnként a bőralját is. Anyagaiban sokkal többször köszönnek vissza a gyógynövények és a „drogista“ ismeretek.

Miután minden bőr más természetű, nem lehet egységes protokollba foglalni az effektkezelések lépéseit. Vannak azonban bizonyos  fogások, amelyekkel gyorsan és látványosan tudunk hatni a bőrre. 

kepernyofoto_2018-02-13_16_57_16.png

Ilyen a bőr koptatása, hidratálása, anyagcseréjének  (ezzel oxigenizációjának  és vénás keringésének ) fokozása. A bőr hatékony és gyors koptatására számtalan megoldás áll rendelkezésre a kémiai, biológiai, mechanikai anyagok és az elektrokozmetikai megoldások (frimátor, hidroabrázió, mikrodermabrázió, stb.) igénybevételével.

A bőr hidratálását a célzott nedvességmegkötő anyagokon, olajokon, stb. és az anyagbevitelt segítő gépi megoldásokon túl (ultrahang, iontoforézis, elektroporáció, stb.), a hővel való manipuláláson keresztül is fokozhatjuk azáltal, hogy a bőr pórusait kitágítjuk.

Erre remek lehetőségeket lelünk ismét csak a klasszikus elektrokozmetikai eszközök termo- és hidroterápiás tárházában (arcgőzölő, arcvasaló, thermoálarc, stb.). A kozmetikus munka ezen „elektrokozmetikai veteránjai“ nem véletlenül kísérhetik majd‘ egy évszázada munkánkat. Egyszerű elvekre épülő berendezések, melyek segítségével a bőr pórusainak megnyitásán túl, anyagcseréje is eredményesen fokozható. Újabb generációjuk már olyan elektronikai innoviációkkal is kiegészül, amelyek biztonságosabbá, elenőrizhetőbbé teszi használatukat.

Az anyagcsere, ezen belül az oxigénfelvétel stimulálásra az elmúlt években újabb kiváló gépek kerültek forgalomba, melyekkel azonnali, meggyőző látványt érhetünk el, időnként minimális anyaghasználat mellett. Ilyenek a különböző rádiófrekvenciás és lézer berendezések, vagy a oxigénterápiás készülékek (oxigénes arczuhany, oxigénion terápia).

kepernyofoto_2018-02-13_17_04_14.png

Az effektkezelésekhez használt anyagok köre nem csak a vendég bőrtípusán, bőrállapotán, vagy a kozmetikus tájékozottságán és lehetőségeink múlik. Legalább ennyire fontos mind a vendég, mind a kozmetikus habitusa, beállítódása, szemlélete. Egy „fitoterápiás“ szemléletű vendégre bármilyen  szintetikus csodaszert is alkalmaznánk, hatástalan lenne, akár még árthatna is. A vendég belső elutasítása, viszolygása lehetetlenné tenné a látványos végeredmény kialakulását. És ha még meg is képződne, a saját belső, szubjektív érzülete ezt felülírná. Nem látna pozitív változást, még ha bekövetkezne is. Ennek az „inverze“ legalább ennyire igaz. A minden újdonságot megszállottan fürkésző, az extremitásokra is nyitott, divatkövető vendégeket hiába is győzködnénk az egyes tiszta, növényi macerátumok lehetséges „flash“ hatásáról. Azt mondaná: neki ez kevés.

Anyagválasztáskor tehát érdemes gondolni a vendégek elköteleződésének különbözőségeire. Mert habár van igazság a vélekedésben, miszerint is a vendégkör olyan habitusú, amilyen a kozmetikus, az egyéni meggyőződéseket mégis tiszteletben kell tartani és törekedni kiszolgálásukra. Érdemes tehát folyamatosan „monitorozni“ mind a fitoterápiás, mind a –klasszikus terminológia szerint- „chemo“ terápiás (tehát a mesterségesen megképzett anyagokban bővelkedő) trendeket, továbbá az elektrokozmetika nyújtotta innoviációkat, mert bármely terület kínálhat megoldást bizonyos helyzetekre, vagy bizonyos ügyfelek számára. Az elmúlt években mindannyian tapasztalhattuk továbbá, hogy a „fito“ és a „chemo“ terápiás eljárások  sok tekintetben merítenek egymástól ötleteket, akár az alapanyagok alapjául szolgáló növények kiválasztásában, akár azok feldolozásának, hasznosításának technológiájában.

A gyors, sikeres és látványos effektkezelések tehát a kozmetikus ismereteinek maximumát igénylik úgy a bőr diagnosztizálásának, értelmezésének, mint a kezeléshez megválasztott anyagok körének tekintetében. Az effektkezelésekre rendelkezésre álló szűkös idő továbbá megköveteli a segítségül hívott elektrokozmetikai berendezés gondos megválasztását (mely fázisban, milyen indikációval, mely anyaggal, stb.) és a kezelés protokolljának begyakorlott, „virtuóz“ lebonyolítását.